0

Pšenica – hrana, lijek, čaj, industrija

Photo:Pixabay

















Podrijetlo pšenice je iz jugozapadne Azije. Sije se većinom u toplijim krajevima što je i Amerika iskoristila i postala svjetska žitnica. Njezin plod i kruh su postali simbol hrane čovjeka i općenito hrane. Veoma je hranjiva škrobom, šećerom, bjelančevinama, mineralnim solima, hormonima, fermentima, vitaminima A, B, C, D i E.

I po njenim sastojcima se vidi da je uz hranjivost i veoma ljekovita biljka. Pšenični škrob liječi lišajeve i osipe po ljudskoj koži. Posipanjem škroba polako nestaje tih poteškoća. Dobro je jesti pšenične klice ili kada se ima problema s probavom, onda nekoliko dana samo jesti pšenicu i pšenične prerađevine.

Također pšenično brašno kuhano na vodi ili mlijeku s maslacem i tako se uzima za grlo i kašalj, a tako gusto kuhano s medom se pravi kao oblog za čireve da sazrijeva njihova dob, a onda i nada u prestanak boli. Pšenica mljevena s mekinjama i pomiješana s orasima, jabukama i medom liječi mnoge bolesti, a osobito glad (?).

Kaže se za reguliranje probave da se uzima ručno mljevena pšenica s mekinjama i s malo vrhnja i da je to bolje čišćenje od svih tableta jer ne izaziva nikakve popratne pojave.

Fra Franjo Mabić
Bio je župnik u Izbičnu i urednik stranice frafranjomabic.info. Umro je u travnju 2015. god.

IZVOR:www.vjeraidjela.com 


0 Comments

Objavi komentar

Copyright © 2019 Zabava za obitelj All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.